goji

Goji, zázračné plody?

by / 0 Comments / 1739 View / 04/06/2014

Kustovnica čínska (Lycium chinense) je kríkovitá rastlina pestovaná najmä v Číne a Tibete. V týchto oblastiach, kde sú bežnou súčasťou jedálnička, môžeme nájsť obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Rastlina sa vyskytuje ale aj v Japonsku, Kórei a okolí a dokonca aj na Slovensku, ale len ako pestovaný druh.  Plod sa nazýva po čínsky kou-čchi, po anglicky GOJI. Má oranžovo-červené, elipsovité plody. Majú sýto červenú farbu a sú veľké približne ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom a šípkou. 

Má dôležitú úlohu v tradičnej čínskej medicíne. Je známa aj ako rastlina mladosti. Zoznam jej blahodárnych účinkov na organizmus je neskutočne dlhý. Tradičná čínska medicína už od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu. Z nutričného hľadiska patria Goji medzi najhodnotnejšie ovocie na planéte. 

Účinky plodov Goji:

  • stimulujú tvorbu červených a bielych krviniek, normalizujú krvný tlak a znižujú hladinu cholesterolu v krvi,
  • posilňujú obličky a pečeň – chránia ich pred poškodením toxickými látkami,
  • zvlhčujú pľúca, pôsobia protizápalovo a znižujú teplotu,
  • zlepšujú pevnosť šliach a nechtov, 
  • obsahujú vitamíny B1, B2, B6, C a E,
  • posilňujú zrak,
  • zlepšujú spánok a dodávajú energiu,
  • obmedzujú bolesti krížov a hlavy, zbavujú závratu a hučaniu v ušiach,
  • majú antioxidačné účinky- znižujú riziko poškodenia buniek voľnými radikálmi a slnečným žiarením, čím spomaľujú starnutie,
  • napomáhajú rýchlej regenerácii buniek po ožiarení X lúčmi (po absolvovaní RTG alebo počítačovej tomografie-CT),
  • zvyšujú potenciu a sexuálnu činnosť, u žien zvyšuje plodnosť,
  • podporujú chudnutie, spevňujú aj svaly a kosti a zlepšujú trávenie,
  • zlepšujú pamäť a zmierňujú stres.

Prečo je Goji jedinečné?

  • najzdravšia známa rastlina,
  • najviac vitamínov, aminokyselín a stopových prvkov zo všetkých rastlín,
  • posilňuje imunitný systém a spomaľuje starnutie,
  • obsahuje Germánium (protirakovinový prvok), ktorý sa nenachádza v žiadnej inej rastline,
  • má 6 hlavných tukových kyselín (požadovaných pre produkciu hormónov a hladkú funkciu mozgu a nervovej sústavy),
  • viac antioxidantov ako každý iný známy výživový zdroj,
  • 500-krát viac vitamínu C ako pomaranč,
  • obsahuje linolovú kyselinu, ktorá významne znižuje tuk,
  • má 15-krát viac nutričného železa ako špenát,
  • viac bielkoviny než pšenica,
  • až 18 druhov aminokyselín,
  • 21 stopových prvkov- napr. zinok, železo, meď, selén, vápnik a fosfor,
  • 11 minerálov v organickej forme,
  • najbohatší zdroj karotenoidov zo všetkých známych rastlín sveta, pričom je výdatnejšie ako mrkva.

Ako užívať Goji?

Plody Goji sú veľmi chutné, preto sa dajú jesť čerstvé alebo sušené. Sušené plody sa môžu kombinovať s iným sušeným ovocím alebo orieškami. Z Goji sa pripravuje čaj, ovocný koktail, pridáva sa do jogurtov, ale pokojne aj do múčnikov.Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi cca 5 gramov denne (malá hrsť).